Chișinău -Casa Pronin

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

A fost construită la începutul secolului al XX-lea pentru regina Serbiei, originară din Chişănău, Natalia Obrenovici, născută Cheşco, de către negustorul primei categorii din Chişinău Pronin. În anii interbelici a fost sediul Fundaţiei Regale, în care s-a aflat sediul Institutului Român de Sociologie, filiala din basarabia.

Vila era compusă dintr-un palat cu două etaje şi terase, amplasat în mijlocul unei grădini, pe locul ocupat de Propileele intrării în parcul Morilor. Casa a fost distrusă în timpul celui de al doilea război mondial, păstrându-se două edificii din componenţa vilei, conform 

La 2.XI.1917 a fost emis ordinul semnat de președintele Biroului de Organizare a Sfatului Țării în care se spune despre trecerea casei lui Pronin în subordinea Sfatului Țării, în scopul găzduirii deputaților din alte localități.  Clădirea a fost distrusă în timpul războiului.

Sursa: Enciclopedia Sfatul Țării, Iurie Colesnic

Verso: Necirculat, Nedivizat